Nycklarna till en annorlunda karriärväg

Publicerad 13 november 2019
Text: Adrianna Pavlica

Psykiatrikern Stefan Krakowski har hunnit med många uppdrag på sin unika karriärväg. Foto: Eva Lindblad / 1001bild.se
Psykiatrikern Stefan Krakowski har hunnit med många uppdrag på sin unika karriärväg. Foto: Eva Lindblad / 1001bild.se
Psykiatrikern Stefan Krakowski har utöver den kliniska verksamheten censurerat film och varit representant i Europarådet – bland mycket annat. I de nyutkomna memoarerna tecknar han en allt annat än rak livsberättelse.
– Man ska inte vara rädd att bryta med traditionen och tänka utanför boxen, säger han.

I psykiatrins tjänst – en svensk läkares memoarer är en inblick i psykiatrin, men också i Stefan Krakowskis liv. Idag frilansar han som läkare på olika sjukhus samt verkar som skribent.
– Jag hade ingen tanke på att skriva om mig själv, men förlaget sa åt mig att göra det och när jag väl började insåg jag att jag har en historia att berätta som avviker från i princip alla andras, säger Stefan Krakowski.
Han har arbetat på sjukhus, haft en egen mottagning, blivit specialist också inom allmänmedicin, arbetat på SOS-International med att hämta hem sjuka svenskar i världen, jobbat på fängelser, verkat inom det militära – listan över Stefan Krakowskis uppdrag kan göras lång.
– Fördelen med att drivas av nyfikenhet och rastlöshet är att man får mycket gjort. Det gör att man samlar på sig en enormt bred erfarenhet, och det har man verkligen stor nytta av inom psykiatrin. Man skaffar sig en referensram som är rätt unik.

Tänk utanför boxen
Stefan Krakowski ser sin spretiga karriär som ett privilegium.
– Det är jättekul att jag kunnat göra saker av ren lust. Att bli vald till Europarådet för mänskliga rättigheter är få förunnat, att bli utnämnd som filmcensor likaså. Och att nu få skriva krönikor och böcker är fantastiskt. Jag är verkligen tacksam.
Grundförutsättningen för en spännande karriär som läkare är enligt Krakowski att man är säker på sitt yrkesval. Det gäller också att våga avvika från den upptrampade stigen.
– Läkarkåren uppfattar jag som ganska konservativ i sitt tänkande på så vis att man har uppfattningen att man ska göra sin ST och sedan är på klinik och kanske byter någon gång i livet, sedan är det klart. Man ska inte vara rädd att bryta med traditionen och tänka utanför boxen, man kan göra väldigt mycket med den utbildning man har men också söka uppdrag som kanske bara har lite att göra med läkarkompetensen.

Var trogen mot dig själv
Men ett brokigt och spretigt arbetsliv passar naturligtvis inte alla.
– Det är ju en personlighetsfråga väldigt mycket, vad man har för läggning. Man ska försöka att vara trogen mot sig själv. Jag ville egentligen bli journalist och få skriva, så i mitt fall har cirkeln slutits.