– Det bästa med jobbet är variationen av patienter och sjukdomstillstånd. En morgon stod tre ambulanser i porten, det var bara att kavla upp ärmarna och börja jobba. Här är man doktor på riktigt, säger Mohammad Al-Chalabi, specialist i allmänmedicin, Din Hälsocentral Hofors.
Mohammed Al-Chalabi gjorde sin grundutbildning till familjeläkare i Irak och hann jobba i fyra år innan han kom till Sverige där han mer eller mindre fick starta om på nytt. 2012 blev han specialist i allmänmedicin och för tre år sedan kom han som hyrläkare till Din Hälsocentral i Hofors. Här trivdes han så bra att han lämnade konsultrollen och stannade kvar.
– Det är en stor hälsocentral med 8 000 listade patienter som kommit långt i utvecklingen mot en god och nära och vård. I Hofors har jag fått ett utvecklande och variationsrikt arbete i en mycket trivsam miljö. Idag arbetar jag med patientmottagning, BVC och är även medicinsk rådgivare på hälsocentralen.
Utöver två fast anställda specialister har hälsocentralen i Hofors en kardiolog knuten till verksamheten.
– Kardiologen besöker oss vanligtvis en gång per månad då han träffar patienter med misstänkt hjärtsvikt och fungerar som konsult till oss övriga läkare. Vi har även en timanställd diabetolog samt en psykiater som stöd i arbetet.
Det bästa med jobbet, säger Mohammed, är att träffa patienter i alla åldrar och därmed behandla många olika tillstånd.
– Här stöter vi på allt, patienter med stroke, akut hjärtinfarkt och hjärtflimmer har vi kanske inte dagligen men helt klart ett par gånger i veckan. Jobbet är långt ifrån bilden av allmänläkaren som bara sitter på rummet och träffar patienter bakom en stängd dörr. Det är nästan som en liten akutmottagning där allt kan hända, en plats där man får vara doktor på riktigt.
Anneli Solborg, vårdenhetschef, flikar in att hälsocentralen har en bred verksamhet som kommit långt i god och nära vård-andan.
– Exempel på det är att vi har hög kompetens i vårt psykosociala team som hanterar svåra och komplexa ärenden, samt flera sköterskeledda mottagningar där läkaren arbetar som konsult till sköterskorna. Det nära samarbetet med kommunen gällande våra säbo och HSV är andra aktuella exempel.
Leg. Läkare till Hofors Din hälsocentral (Sista ansökningsdag har passerat)
Allmänspecialist till Hofors Din hälsocentral (Sista ansökningsdag har passerat)
Specialist i allmänmedicin till Ockelbo Din hälsocentral (Sista ansökningsdag har passerat)
Klicka här för att se alla våra lediga jobb
Ockelbo
Bengt Forssman och Elisabeth Lauri är två andra specialister i allmänmedicin som är nöjda både med yrkesval och arbetsplats. Efter 30 års arbete på hälsocentralen i Ockelbo vet de vad det vill säga att arbeta som läkare i glesbygd.
– Vi träffades på läkarutbildningen i Uppsala 1973 och har följts åt genom livet, både yrkesmässigt och privat. Efter AT i Arvika och ST i Östersund med omnejd landade vi i Ockelbo 1990, ett beslut vi inte har ångrat. Det är en jättetrevlig hälsocentral och Ockelbo ligger geografiskt sett väldigt bra till. Här finns både vackra omgivningar och en sund bostadsmarknad samt närhet till Gävles stora kultur- och restaurangutbud, att resa dit tar bara 22 minuter med tåg.
Ständigt nya utmaningar och en kontinuerlig kompetensutveckling har varit viktiga orsaker till att de trivts så bra under de gångna åren. Bengt har till exempel, med stöd från arbetsgivaren, utbildat sig i ortopedisk medicin.
– Vi har också en jättebra internutbildning där samtliga läkare ges möjlighet att delta. Det finns även möjlighet att delta i Balint-grupper, kollegialt samtal med kollegor, vilket är värdefullt. Dessutom har vi en FoU-avdelning i regionen vilket innebär att den som vill forska kan få hjälp och stöd längs vägen. Här finns verkligen alla möjligheter att bli en doktor med både bredd och djup, konstaterar Bengt. Doktor fullt ut Han får medhåll av Elisabeth som förutom sina egna listade patienter numera har äldreboenden som huvudsyssla.
– Under de gångna åren har vi även arbetat mycket BVC, men trappat ner en aning efter pensionsålderns inträde. Idag tar vi bara våra egna patienter, en del har vi har följt i 30 års tid. Det är verkligen jättekul, att träffa dem ger jobbet en extra dimension. På frågan om de kan rekommendera andra att följa deras exempel blir svaret ett unisont absolut! – Det finns många fördelar med att arbeta utanför storstadsområdena. Som doktor i en glesbygdskommun stöter man på många olika problem och utvecklar med tiden ett brett kunskapsregister. Det ständiga lärandet är en stor del av tjusningen med yrket, säger Bengt.
Elisabeth nickar instämmande.
– I Ockelbo kan man vara doktor fullt ut samtidigt som det går att ha ett bra liv vid sidan av jobbet. En vacker plats med riktiga vintrar och somrar och till det en fantastisk natur att ströva omkring i.
Framöver skall Bengt och Elisabeth ”lämna över” den mycket väl fungerande hälsocentralen till nya förmågor.
– Här finns enorma möjligheter till att, i samarbete med övrig personal, få vara med och forma framtidens hälsocentral på landsbygden och träffa patienter både fysiskt och digitalt. Vi arbetar med sjuksköterskeledda mottagningar och har precis startat ett hjärtsviktsprojekt tillsammans med kardiologen som är ett unikt samarbete mellan primärvård och den specialiserade vården, säger Christina Ceder, vårdenhetschef.
Leg. Läkare till Hofors Din hälsocentral (Sista ansökningsdag har passerat)
Allmänspecialist till Hofors Din hälsocentral (Sista ansökningsdag har passerat)
Specialist i allmänmedicin till Ockelbo Din hälsocentral (Sista ansökningsdag har passerat)
Klicka här för att se alla våra lediga jobb
Primärvården västra Gästrikland har cirka 220 medarbetare fördelade på fem hälsocentraler: Sandviken Norra, Sandviken Södra, Storvik, Ockelbo och Hofors. Tillsammans arbetar vi för att ge våra invånare de bästa förutsättningarna för ett aktivt liv med ökad livskvalitet genom att tillhandahålla god och nära vård.