Presentation
Medicinkliniken i Ljungby

Liten klinik med stora möjligheter

Publicerad 24 november 2020
Foto: Lasse Ahlin
Carina Nilsson, specialist i internmedicin och kardiologi samt verksamhetschef och Lars Ekholm, specialist i invärtesmedicin på Medicinkliniken i Ljungby. Foto: Lasse Ahlin
Carina Nilsson, specialist i internmedicin och kardiologi samt verksamhetschef och Lars Ekholm, specialist i invärtesmedicin på Medicinkliniken i Ljungby. Foto: Lasse Ahlin

Det har gått mer än 30 år sedan Lars Ekholm började på medicinkliniken i Ljungby som nyutbildad läkare. Idag är han specialist i både njur- och invärtesmedicin och kan se tillbaka på ett yrkesliv där han erbjudits ständigt nya utmaningar och utvecklingsmöjligheter.

När Lars Ekholm började sin AT-utbildning på medicinkliniken i Ljungby efter att ha blivit tipsad av en kompis tänkte han för sig själv att han skulle återvända till Skåne efter ett par år.
Därav blev dock intet. Det dröjde inte länge förrän han upptäckte de stora fördelarna med att arbeta på ett litet sjukhus.
– Efter avslutad AT gjorde jag ST i njurmedicin i Lund och 1993 kunde jag även skriva specialist i invärtesmedicin på visitkortet.
Efter ST:n fortsatte Lars sitt arbete på medicinkliniken i Ljungby. Under resans gång väcktes också hans intresse för ledarskap, något som 1998 resulterade i en tjänst som verksamhetschef.
– Jag stormtrivdes i rollen men när jag efter sex år blev erbjuden posten som biträdande länssjukvårdsdirektör för både Ljungby och Växjö lasarett kunde jag inte tacka nej.
Efter sju år på posten tackade Lars för sig och återvände till medicinkliniken på heltid.
– Jag hade hållit kontakten och även jobbat en del kliniskt för att vidmakthålla kompetensen, men kände att jag behövde fräscha upp mina kunskaper och gjorde därför en kortare utflykt till Lund innan jag återvände till kliniken fullt ut.
Sedan dess har det gått tio år och Lars är fortfarande kvar i verksamheten som specialistläkare.
– Jag har visserligen flyttat tillbaks till Skåne men pendlar 26 mil dagligen för att jobba på medicinkliniken i Ljungby – det säger en del om hur bra jag tycker att det är. Det lilla sjukhusets snabba beslutsvägar och möjligheter att påverka skapar stor entusiasm bland medarbetarna, vilket i sin tur ger ett fantastiskt trevligt arbetsklimat.

Stor bredd
Han får medhåll av Carina Nilsson, specialist i internmedicin och kardiologi samt verksamhetschef för medicinkliniken. Även hon kan se tillbaka på en lång tid i verksamheten.
– Att jag stannat kvar i noga räknat 24 år beror främst på att jag har trivts så otroligt bra. Det har hela tiden, även i början av karriären, funnits stora möjligheter att påverka både min egen arbetsdag och utvecklingen av verksamheten. På ett mindre sjukhus måste alla hjälpas åt och man får ganska snabbt ta ett eget ansvar, givetvis med stöd av mer erfarna kollegor
Lars flikar in att det är väldigt spännande att se hela bredden av patienter som kommer till en medicinklinik på ett litet sjukhus.
– Dessutom lär man sig snabbt att känna alla kollegor på kirurg och ortoped. Det ger väldigt korta beslutsvägar vilket är en stor fördel, inte minst för patienterna.
Carina påpekar att man på ett litet sjukhus tvingas hitta flexibla lösningar för att tackla de utmaningar som är förknippade med att driva en liten klinik.
– En sådan är att ge förutsättningar för utvecklingsmöjligheter inom respektive subspecialitet. Vi försöker hitta möjligheter som passar den enskilde, det kan till exempel vara samarbeten med andra sjukhus i vårt närområde.

Flera karriärspår
Medicinkliniken har också som krav att dess läkare ska göra sin subspecialitetsutbildning på ett universitetssjukhus.
– Det för med sig en bred kontaktyta så att man vid besvärliga patientfall har ett nätverk att diskutera med vilket gör att man kan hålla en högre nivå än vad som ska vara möjligt för en egen doktor att klara på ett litet ställe, säger Lars.
Han påpekar att en verksamhet som medicinkliniken i Ljungby erbjuder mycket stora möjligheter till karriärutveckling.
– Då pratar jag i kraft av egen erfarenhet, inte bara om att utvecklas som kliniker, utan även om att växa som ledare. Jag tycker att det idag finns allt för få ledare inom professionen. Om vi ska kunna vända trenden och klara vårdens framtida utmaningar måste fler läkare blir chefer, och det kan man bli i Ljungby

Medicinkliniken i Ljungby – Region Kronoberg

Lasarettet Ljungby har ett upptagningsområde på cirka 52 000 invånare. Här bedrivs kvalificerad akutsjukvård under dygnets alla timmar. På medicinkliniken råder ett gott samarbetsklimat. Vi har den lilla klinikens fördelar och är öppna för egna idéer och förslag. Det är lätt att kommunicera med andra kliniker och beslutsvägarna är korta. Vi erbjuder ett intressant arbete med stora möjligheter till personlig utveckling.

www.regionkronoberg.se