Presentation
Primärvården i Östergötland

Primärvården – ett smörgåsbord av möjligheter

Publicerad 9 maj 2023
Sara-Li Brage, läkare, vårdcentralen i Skänninge. Foto: Åke Karlsson

Läkarna Sara-Li Brage och Efraim Jovlunden tilltalas av bredden och dynamiken som finns på en vårdcentral. De har båda hittat hem inom primärvården i Östergötland.
– Primärvården är ett smörgåsbord av möjligheter, och jag älskar bufféer, säger Efraim.

Drömmen om att en dag arbeta som läkare väcktes tidigt hos Sara-Li Brage. Hon opererades som barn och när hon var tio år blev hennes mamma sjuk.
– Hon, liksom jag, fick hjälp av vården och jag kände då att det här vill jag också göra. Jag vill göra skillnad, säger Sara-Li.
Idag arbetar hon som ST-läkare på vårdcentralen i Skänninge och gör just det hon drömde om.
– Även om jag ibland kan känna frustration och skulle vilja ha mer tid för mina patienter så kan jag ändå känna att jag gör ett bra jobb och får bra förutsättningar för att göra det. Jag gör skillnad, säger hon.

Jobba med oss. Klicka på länkarna nedan för mer information och ansökan


Allmänläkare till Vårdcentralen Vadstena (Sista ansökningsdag har passerat)

ST-läkare i allmänmedicin till Vårdcentralen Lambohov (Sista ansökningsdag har passerat)

ST-läkare till Vårdcentralen Cityhälsan Söder (Sista ansökningsdag har passerat)

Stor bredd
Sara-Li har endast ett år kvar av sin specialistutbildning. Från början hade hon siktet inställt på att bli barnläkare. Men eftersom hon gillade så många olika delar av vården föll valet istället på att bli distriktsläkare. På det sättet får hon lite av allting.
Hon gjorde sin AT-tjänstgöring på vårdcentralen i Skänninge och trivdes väldigt bra.
– Det här är en glesbygdsvårdcentral och jag charmades av att vi gör väldigt mycket. Det är ganska långt till akuten så folk söker sig ofta hit först. Det kan handla om allt från sår och skräp i ögonen till hjärtinfarkter och lunginflammationer. Vi gör verkligen allt här, säger Sara-Li.
Ytterligare en viktig anledning till att hon trivs så bra i just Skänninge är den stabila personalgruppen. Hon har kloka kollegor som hon kan se upp till. Dessutom har hon fått ett väldigt gott stöd under hela sin utbildning.

Många karriärmöjligheter
Sara-Li ser många möjliga vägar framåt. Hon upplever att både hennes chef och regionen öppnar upp för möjligheten att själv utforma sin framtid.
– Jag har inte helt släppt drömmen om att arbeta med barn. Kanske att jag i framtiden kombinerar arbetet på vårdcentralen med att någon dag i veckan även arbeta på barnklinik, säger hon.
Möjligheten att forma sin egen väg är något som Efraim Jovlunden, ST-läkare inom allmänmedicin samt pedagogik och ledarskap, har tagit fasta på.
– Så som regionen hanterar mig i form av ung läkare så är jag väldigt nöjd och tacksam. Det finns många olika vägar för mig att ta. Delvis på grund av att jag själv gör aktiva val men också för att regionen ger mig den möjligheten, säger Efraim som kombinerar arbetet på Ekholmens vårdcentral i Linköping med arbete mot universitetet och utbildningsprojektet Snacka om sjukt.
Snacka om sjukt bygger på en idé som Efraim fick för många år sedan och som han nu har fått möjlighet att förverkliga.
– Detta är en form av brygga för att våra två största institutioner i Sverige, skola och vård, ska möta varandra och jobba med psykisk hälsa. Vilket är ett av uppdragen som primärvården har, säger Efraim.
Projektet vänder sig till högstadie- och gymnasieskolor. I framtiden hoppas han få möjlighet att utveckla satsningen och få den att sprida sig till andra regioner.
På sin fritid arbetar Efraim med ett projekt i Kenya där AI ska hjälpa till att diagnostisera patienter utifrån symptom. När det kommer till digitalisering och primärvården ser han många möjligheter – men även fallgropar. Och han påpekar vikten av att kvalitet inte får ge vika till förmån för tillgänglighet.

Hållbar arbetssituation
Trots att Efraim har många olika projekt på gång har han inga planer på att lämna arbetet inom primärvården.
– Primärvården är ett smörgåsbord av möjligheter, och jag älskar bufféer. Det är blandningen och dynamiken i arbetet som har gjort att jag har valt att arbeta här, säger han.
För egen del har han inte känt någon oro inför att arbeta inom primärvården.
– Jag är medveten om att primärvården är belastad i landet. Vi är ju för få huvuden. Det går ju inte att komma ifrån. Men jag personligen tycker att det är betydligt mycket värre att sitta rastlös än att ha att göra. Jag tror också att det här med att man kan känna sig skrämd över primärvården har att göra med att vissa hamnar på enstaka vårdcentraler där det är väldigt tufft. Och då är det tråkigt att det ska bli bilden som på något sätt formar ens upplevelse av hur primärvården fungerar, säger han.

Efraim Jovlunden, ST-läkare inom allmänmedicin samt pedagogik och ledarskap på Ekholmens vårdcentral i Linköping. Foto: Christine Engström
Efraim Jovlunden, ST-läkare inom allmänmedicin samt pedagogik och ledarskap på Ekholmens vårdcentral i Linköping. Foto: Christine Engström

Jobba med oss. Klicka på länkarna nedan för mer information och ansökan


Allmänläkare till Vårdcentralen Vadstena (Sista ansökningsdag har passerat)

ST-läkare i allmänmedicin till Vårdcentralen Lambohov (Sista ansökningsdag har passerat)

ST-läkare till Vårdcentralen Cityhälsan Söder (Sista ansökningsdag har passerat)

Region Östergötland – Primärvården

I Region Östergötland arbetar 33 regiondrivna vårdcentraler tillsammans för att ge länets invånare bästa möjliga vård. Som läkare möter du personer med olika behov, bakgrund och förutsättningar, på våra mottagningar, i deras hem eller via digitala tjänster. Hos oss hittar du ett arbete med stor variation och omväxling, och med stora valmöjligheter för att passa dig och din livssituation.
I Region Östergötland håller vården en hög kvalitet och utvecklingsfrågorna står högt på agendan. Med ett framstående universitetssjukhus och en nära koppling till universitetet är forskning, vetenskap och utbildning ständigt närvarande i vår vardag.
Som medarbetare på någon av Region Östergötlands vårdcentraler ges du möjlighet att utveckla din kompetens i takt med att arbetsuppgifterna förändras. Med olika insatser ges du möjlighet att bedriva förbättrings-, utvecklings- och forskningsarbete.

regionostergotland.se