ST-läkare

Stopp för ST under pandemin

Publicerad 25 november 2020
Text: Adrianna Pavlica Foto: Tomas Melin
ST-läkare har fått stå tillbaka under coronapandemin. Det vill Madeleine Liljegren, Sylfs ordförande, få ett slut på. Foto: Tomas Melin

När coronapandemin slog till förhindrades många ST-läkare från att operera. Sylf, Sveriges yngre läkares förening, kräver nu att ST-läkarnas utbildning fortgår.
– Det pratas mycket om vårdskulden, och där är ST-läkarna helt essentiella, säger Madeleine Liljegren, ordförande.

Under våren fick Sveriges yngre läkares förening larm från ST-läkare i en rad regioner.
– Medlemmar har hört av sig till oss i ren desperation och frågat, får det vara såhär? Till exempel en person som snart är färdig kirurg men knappt får operera på grund av covid. Före pandemin gjorde han akuta galloperationer nattetid, nu får han inte göra det längre och kommer att behöva förlänga sin ST-period, säger Madeleine Liljegren, ordförande i Sylf.

”Att sätta ST-läkarens utbildning på paus på obestämd framtid är att skjuta sig själv i foten.”

Kan inte vänta
Både allmänkirurger, ortopeder och andra opererande specialiteter har drabbats av de nya riktlinjerna som kom i samband med omställningen till covid-vården.
– Självklart ställer alla upp när det blir en sån här kris, men att sätta ST-läkarens utbildning på paus på obestämd framtid är att skjuta sig själv i foten. Att vara kirurg är ett lärlingsyrke som kräver många timmars övning i en operationssal, och det kan inte vänta.
Allmänkirurgiska operationer i april gick ner med 50 procent i jämförelse med april 2019.
– Det uppgavs att det handlade om brist på skyddsutrustning och att seniora läkare opererar snabbare än ST-läkare. Men nu har vi god utrustning och det är inte hållbart för de seniora kollegerna att operera utan att få uppbackning av ST-läkare. Man tänkte för snabbt och kortsiktigt, säger Madeleine Liljegren.

Specialistläkarbrist
Sylf skrev i somras en debattartikel i Dagens Medicin på temat.
– Efter att vi skrev det här och hade samtal fick vi höra från lokala representanter att det ändrat sig, och Svensk Kirurgisk Förening har också skrivit att de håller med om det här. Så de flesta är överens om att man inte kan porta ST-läkare på ett bräde på det här sättet.
Madeleine Liljegren påpekar att 31 procent av specialistläkarna idag är 60 år eller äldre och att det råder specialistläkarbrist i 19 av 21 regioner.
– Att prioritera bort utbildningen så hårt är ett misstag. Det råder specialistläkarbrist i Sverige och det behöver vi göra något åt.