Presentation
Region Gävleborg

Självständigt arbete i en utvecklande miljö

Publicerad 4 maj 2021
Elisabeth Lisa Månsson Rydén, specialist i allmänmedicin, Johan Eklund, specialist i allmänmedicin och Petri Paavola, ST-läkare i allmänmedicin. Foto: Joakim Berndes

– Som ST-läkare i Järvsö träffar jag patienter med alla typer av medicinska problem, i alla åldrar, och från alla delar av befolkningen. Jag trivs med att få vara självständig i mitt arbete och samtidigt ha tillgång till lättillgänglig handledning, säger Petri Paavola.

Petri Paavola är inne på sitt tredje år som ST-läkare i allmänmedicin. En tid som han har tillbringat på hälsocentralen i Järvsö.
– Jag lockades av att få ta hand om mycket självständigt, styra min egen utvecklingstakt och att samtidigt ha lättillgänglig handledning. Ett annat plus är de goda utvecklingsmöjligheterna. Hälsocentralen har en trygg bemanningssituation med fasta specialister som varit här länge vilket ger en trygg utbildningsmiljö.
Några mil bort, vid Ljusdals hälsocentral arbetar Johan Eklund.
– Jag ville komma till ett mindre ställe för att göra min AT och hamnade i Hudiksvall. En praktik var förlagd till Ljusdal. Kollegornas sätt att jobba med primärvård inspirerade mig och på den vägen är det.
De positiva erfarenheterna ledde till att Johan gjorde sin ST i allmänmedicin i Ljusdal och numera arbetar som nybliven specialist på ortens hälso­central.
– Vi har en komplett primärvårdsverksamhet med tillhörande närakutmottagning som är öppen dygnet runt, en vårdavdelning med inneliggande patienter samt BVC och ungdomsmottagning – plus ett nära samarbete med rehab, psykosocialt team, ambulans- och kommunverksamhet. Att träffa patienter i så många olika situationer är precis vad som behövs för att man ska utvecklas i sin yrkesroll.
Han berättar att primärvården i Region Gävleborg har en stark organisation kring AT- och ST-utbildning.
– Jag har fått ett gott stöd i planeringen av utbildningen vilket underlättat att få till allt som krävs. På så vis är jag väldigt tacksam.

Vi söker allmänspecialist / ST-läkare till Järvsö Din hälsocentral. Klicka här för mer information och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla lediga jobb i Region Gävleborg

Allt finns
Elisabeth Lisa Månsson Rydén, specialist i allmänmedicin, kallar sig själv för en kärleksimport till Ljusdal.
– Kärleken var anledningen till att jag sökte mig hit 2004 och kärleken kom snabbt att omfatta även bygden i allmänhet och hälsocentralen i synnerhet. Jag stortrivs i Ljusdal på alla sätt och vis. Här finns allt man kan önska sig både i form av yrkesutmaningar och livet i stort.
Johan nickar instämmande.
– Jag ser fram emot att jobba vidare i denna miljö och bidra till den kontinuitet som är så viktig för både patient och läkare. Det verkar vara som Lisa säger: att jobba som allmänspecialist inom primärvårdsområde Ljusdal, det vill säga på hälsocentralerna i Ljusdal, Järvsö och Färila, blir bara bättre med åren.

Primärvården Ljusdal – Region Gävleborg

Hälsocentralerna i Ljusdal, Järvsö och Färila välkomnar utbildningsläkare och är måna om att tillhandahålla en god och utvecklande arbetsmiljö. Inom verksamheten pågår ett förändringsarbete med fokus på kontinuitet, rutiner för fast läkarkontakt samt främjande av multiprofessionellt arbete i team.

www.regiongavleborg.se