Presentation
Rättspsykiatri

Tid för samtal på Rättspsykiatri Vård Stockholm

Publicerad 16 november 2021
Foto: Johan Marklund
Rosario Leopardi, docent och överläkare på Rättspsykiatri Nord och Beate Nicolaisen Hammarkvist, överläkare på Rättspsykiatri Syd. Foto: Johan Marklund
Rosario Leopardi, docent och överläkare på Rättspsykiatri Nord och Beate Nicolaisen Hammarkvist, överläkare på Rättspsykiatri Syd. Foto: Johan Marklund

Vill du arbeta inom psykiatrin med några av de svårast sjuka patienterna, där du får resurser att verkligen göra skillnad? På Rättspsykiatri Vård Stockholm får du tid för varje enskild patient och möjlighet att följa dem under lång tid.

Beate Nicolaisen Hammarkvist var inriktad på att bli ortopedkirurg när hon blev legitimerad läkare 2013. Nu är hon istället nyligen färdig specialist i psykiatri och arbetar sedan september som överläkare på Rättspsykiatri Syd på Helix i Huddinge.
– Jag vill ha tid för samtal med mina patienter och saknade ofta detta i den somatiska vården. Inom rättspsykiatrin är det helt annorlunda. Här jobbar vi med några av de allra sjukaste patienterna, med komplexa diagnoser, och har goda resurser för varje patient. Vi följer patienterna över lång tid och det finns kontinuitet mellan sluten- och öppenvården, berättar hon.

Nu söker vi en överläkare till Rättspsykiatri Vård Stockholm. Klicka här för mer information och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Unik atmosfär
Hennes kollega Rosario Leopardi, docent och överläkare på Rättspsykiatri Nord på Löwenströmska sjukhuset i Upplands Väsby, forskade länge inom bland annat virologi, molekylärbiologi och neurovetenskap. Så småningom ville han arbeta mer kliniskt och valde att specialisera sig i psykiatri.
– Jag randade mig inom rättspsykiatrin och upplevde då för första gången att jag fick tid att tänka på djupet och ägna mig helhjärtat åt varje patient. Det är en unik atmosfär och jag kände mig hemma direkt, säger Rosario, som nu har arbetat här i snart 17 år.

Spännande sidouppdrag
Både Beate och Rosario lyfter fram rättspsykiatrins viktiga samhällsfunktion. Här arbetar man i gränslandet mellan medicin, kriminologi och juridik.
– Det finns många möjligheter till intressanta sidouppdrag. Vi jobbar med så mycket mer än renodlad psykiatri, förklarar Rosario, som bland annat har valts som sakkunnig läkare av Socialstyrelsen, och i den egenskapen medverkat i flera spännande rättegångar.
Beate, som är intresserad av kriminologi, siktar närmast på att subspecialisera sig i rättspsykiatri.
– Det lockar verkligen att få den typen av särskild kompetens, som inte många besitter. Vi arbetar både brett och djupt, säger hon.

Kollegialt samarbete
Rättspsykiatri Vård i Stockholm söker nu nya, engagerade psykiatriker som vill bidra till att utveckla den rättspsykiatriska vården. Här blir du del i ett multidisciplinärt team, jobbar enligt en tydlig och framgångsrik vårdtrappa och har mycket goda möjligheter till kompetensutveckling.
– Vi har ett fantastiskt kollegialt samarbete och väldigt bra teamarbete, framhåller Beate och Rosario. Här är lätt att trivas!

Nu söker vi en överläkare till Rättspsykiatri Vård Stockholm. Klicka här för mer information och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Rättspsykiatri Vård Stockholm

Rättspsykiatri Vård Stockholm bedriver rättspsykiatrisk vård för patienter från hela Stockholms län. Uppdraget är att förbättra patienternas psykiska hälsa och sociala förmåga och minska risken för återfall i brott. Vårdtiden spänner oftast över flera år. Verksamheten har cirka 500 medarbetare fördelade på två sektioner: Nord och Syd, där det ingår totalt 15 vårdavdelningar i olika säkerhetsklassningar, och två öppenvårdsavdelningar.

Nyfiken? Läs mer på www.rattspsykiatristockholm.se