Presentation
Onkologin i Östersund

Onkologi med stor samverkan och teamkänsla

Publicerad 11 maj 2022
Foto: Mikael Frisk
Ingela Karlsson, specialistsjuksköterska och Johan Johansson, läkare inom onkologin i Östersund. Foto: Mikael Frisk
Ingela Karlsson, specialistsjuksköterska och Johan Johansson, läkare inom onkologin i Östersund. Foto: Mikael Frisk

Inom onkologin i Östersund har man ett tätt samarbete med den palliativa vården, vilket ger unika möjligheter.
– Både patienter och personal drar nytta av ett prestigelöst team som jobbar nära, säger läkaren Pär Bodén.

Det finns många fördelar med att onkologen i Östersund jobbar i tätt samarbete med den palliativa vården.
– Det finns studier som visar att tidig kontakt med palliativa insatser ökar livslängd och livskvalitet för patienterna. Det finns ofta en risk att man håller kvar patienterna på onkologen för länge. Här i Östersund känner vi våra palliativmedicinare väl och det sänker tröskeln för att ta steget däremellan i rätt tid, säger onkologläkaren Pär Bodén.
Johan Johansson är läkare inom den palliativa vården.
– Vi hjälper till att göra bedömningar av smärta, symptom och illamående till exempel, och följer upp patienter. En nyckel i teamarbetet är att vi har patienterna i centrum och fokuserar på deras behov. Möjligheterna är stora och man kan fylla en viktig funktion, säger han.
Och teamkänslan både inom onkologin och mellan avdelningarna är av största vikt.
– Arbetsplatsen kännetecknas av prestigelöshet, god vilja och korta avstånd. Det skulle till exempel inte gå att arbeta utan att få sjuksköterskornas input, det är de som har bäst kännedom om patienterna eftersom de träffas oftare, säger Pär Bodén.

Vi söker specialistläkare/överläkare inom onkologi till Område kirurgi. Klicka här för mer information och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster inom kirurgi

Nära till varandra
Ingela Karlsson, specialistsjuksköterska inom onkologi, ser hur de korta kommunikationsvägarna möjliggör en bättre vård.
– Exempelvis vet den palliativa sidan mer om smärtlindring. Men det är inte alltid som vi har en läkare på plats, utan vi sjuksköterskor får ta ett stort ansvar. Vi är en bra grupp som vågar fråga varandra och har ett öppet arbetsklimat. Det finns en stor utvecklingspotential för oss som jobbar här på onkologen, säger hon.
Dessutom underlättas samarbetet av att sjukhuset i Östersund är mindre än de i storstadsregionerna.
– Man får väldigt nära till varandra, vi är inte anonyma för varandra utan har korta vägar för att diskutera och samarbeta kring patienterna, säger Johan Johansson.
Och idyllen i Östersund, med närheten till fjällen och vildmarken, är ännu en fördel för de som arbetar på sjukhuset.
– Dessutom är det nära till jobbet och man får mer tid till annat. De flesta kan ta en promenad eller cykla, men även de som väljer att bo i glesbygd har oftast bara 20 minuters bilfärd in till jobbet. För mig är det en viktig del i återhämtningen, säger Pär Bodén.

Göran Strand - astrofotografen.se
Foto: Göran Strand – astrofotografen.se
Region Jämtland Härjedalen – Östersunds sjukhus – Kirurgi

Östersunds sjukhus är länets enda sjukhus. Det ställer höga krav på kompetens och resurser men ger också stora möjligheter för dig som anställd att få en bredd i ditt yrke.
Onkologmottagningen är en dagvårdsavdelning med 16 vårdplatser. Vi är en liten enhet vilket gör att vi kommer nära våra patienter och deras anhöriga.

www.regionjh.se