Långvarig smärta

Otillräcklig kunskap om långvarig smärta

Publicerad 11 maj 2022
Text: Adrianna Pavlica Foto: Gabriel Liljevall
Karsten Ahlbeck är expert på långvarig smärta. Foto: Gabriel Liljevall

Karsten Ahlbeck är specialist på långvarig smärta, något som många lider av men som det inte pratas tillräckligt om.
– Smärta ses ofta som ett symptom på något och många gånger är det inte det, och där brister definitivt kunskapen bland vårdpersonal, säger han.

Smärtspecialisten Karsten Ahlbeck är verksamhetschef på smärtkliniken på Capio S:t Görans sjukhus, och aktuell med boken ”Överlista smärtan – Programmera om din hjärna och få livet tillbaka”, som han skrivit tillsammans med journalisten Carin Hjulström.
– Jag ser en skillnad i att problemet med långvarig smärta börjar att uppmärksammas mer, säger Karsten Ahlbeck.

”Det är ingen som förväntar sig att bli botad på en diabetesavdelning och det är samma sak här.”

Onödiga undersökningar
En del har ont fastän allting är läkt, och på läkarutbildningen saknas fortfarande det perspektivet, anser Karsten Ahlbeck.
– Att man som läkare inte förstår den här problematiken leder till att en del tror att patienterna inbillar sig. Den här patientgruppen kan upplevas som jobbig, men de kan bli otroligt hjälpta av att förstå varför de har ont och vad de ska göra åt det, så man kan verkligen vända livet och få patienter på rätt köl, säger han.
Enligt Karsten Ahlbeck är distriktsläkare duktiga på att utreda ”röda flaggor” – men kan ibland bli för fokuserade på att hitta en påvisbar orsak.
– Läkare gör ibland undersökningar som är onödiga, till exempel bild­diagnostik på ryggen som bara visar åldersförändringar, och försöker koppla dessa till att det gör så ont. Man kanske till och med opererar utan att det blir bättre. Man ska inte göra för mycket i onödan.

Fysisk aktivitet viktigast
En central punkt är att läkaren och patienten är överens om att patienten är färdigutredd. Därefter kan man vidta åtgärder.
– Fysisk aktivitet är det allra viktigaste. Mindre aktivitet – mer smärta, vilket blir en ond spiral. Så det måste man vända på. Patienter kan ibland bli hjälpta av vissa läkemedel, och man kan skriva remiss till en smärtklinik och se om de skulle kunna hjälpa till med rehabilitering. Det är inte smärtfrihet som är målet, utan livsfrihet. Det är ingen som förväntar sig att bli botad på en diabetesavdelning och det är samma sak här. Det viktiga är att patienter inte gör smärtan till någon stor del av sitt liv, säger Karsten Ahlbeck.