Placebo

Placebo kan boosta behandling

Publicerad 23 november 2022
Text: Adrianna Pavlica Foto: Martin Stenmark
Karin Jensen är en av världens ledande experter på placebo. Foto: Martin Stenmark

Varför fungerar sockerpiller ibland lika bra som riktiga mediciner? Enligt Karin Jensen handlar det om samspelet mellan kropp och hjärna och vilka förväntningar som skapas i samband med en behandling. Därför går det också att dra nytta av placeboeffekten som en komponent i vanlig behandling.

Karin Jensen är docent i klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet och är en av världens ledande placeboforskare. Hon är bokaktuell med ”Hoppets anatomi”.
– Vi tror att placebo har att göra med inlärning – att man många gånger tidigare fått riktig medicin och man då förväntar sig att det ska fungera även nästa gång. Man har lärt sig genom livet och i kroppen att reagera på det sättet. Det är en betingning som gör att man reagerar fast det inte är någon aktiv substans i pillret man tar, säger hon.
Som läkare kan man dra nytta av dessa förväntanseffekter även då patienten får riktiga läkemedel.
– Den komponenten finns alltid med, att vi har förväntningar på läkemedel. Det är viktigt att man inte tänker på det som svart eller vitt, för det är överlappande, och placeboeffekten är inbyggd i all behandling. Man kan faktiskt öka utfallet av de behandlingar som är äkta och bygger på evidens och används rutinmässigt. Vägen framåt är inte att förespråka placebopiller utan att ge god jordmån för förväntanskomponenten i vanlig behandling, säger Karin Jensen.

”Det är en betingning som gör att man reagerar även fast det inte är något aktivt i pillret man tar.”

Öppen placebo
Hon förklarar närmare:
– Det handlar bland annat om bemötande och inlärning. Det är i mötet och relationen mellan vårdgivare och patient som förväntningar skapas, och det verkar väga tyngre än annan information som man kan få. Den relationen ska man inte slarva bort, för då går man miste om en placebokomponent. Dessutom finns indirekta effekter av en god relation, till exempel berättar patienter öppnare om sina symptom och följer läkarens råd i högre utsträckning, säger Karin Jensen.
För att dra nytta av placeboeffekten, utan att bryta mot grundläggande etiska principer inom sjukvården, har det gjorts studier på öppen placebo, där patienten vet om att den får sockerpiller, framför allt i Tyskland och USA.
– Man har gjort studier på bland annat ryggsmärta, ADHD och IBS, sjukdomar där man vet att det ofta finns en placeborespons när man jämför riktig medicin med placebo, säger Karin Jensen.

Spännande forskning
Men hon har svårt att se att öppen placebo skulle användas inom sjukvården framöver.
– Det är inte lätt att överföra det till vanlig sjukvård. Om man vill spetsa till det skulle man kunna säga att läkare som skriver ut sockerpiller nästan blir homeopater. Men det är spännande forskning och experiment att dra lärdomar av, säger Karin Jensen.