Nya arbetssätt

Gjorde 40 procent fler operationer

Publicerad 21 november 2023
Text: Adrianna Pavlica
Magni Gudmundsson, överläkare i anestesi och John Andersson, kirurg vid Alingsås lasarett.
Magni Gudmundsson, överläkare i anestesi och John Andersson, kirurg vid Alingsås lasarett.

Förra året gjorde Alingsås lasarett 1 042 extra operationer – tack vare ett helt nytt arbetssätt med inspiration från Norge.

Med hjälp av en unik plan lyckades Alingsås lasarett göra 40 procent fler operationer än normalt under 2022. Det hela började med ett pilotprojekt för gallkirurgi, där man samlade en tvärprofessionell grupp och inspirerades av arbetssätt vid sjukhuset Moss i Norge. Nu har fler specialiteter i Alingsås följt efter.
– Vi ville få till ett bättre flöde på operationsavdelningen, och det handlade mycket om att ifrågasätta det vi alltid har gjort. Alla personalkategorier har fått ompröva sina roller och uppgifter, säger John Andersson, kirurg i Alingsås.

”Vi ville få till ett bättre flöde på operationsavdelningen, och det handlade mycket om att ifrågasätta det vi alltid har gjort.”

Redo direkt
En av förändringarna är att läkare är med i operationssalen från start.
– Traditionellt sett har alla kategorier gjort sitt jobb efter varandra. Kirurgen är vanligtvis inte med när patienter tas in, och när de sövs är operatörerna inte ens i salen. Allt tar lång tid. Men nu gör vi allt samtidigt, vi söver samtidigt som kirurgen eller operationssköterskan dukar upp. Då är man redo för operation direkt, säger Magni Gudmundsson, överläkare i anestesi.

Inte mer stress
Förändringarna innebär att läkare har fått bredda sina arbetsuppgifter.
– Mycket kan vem som helst göra, så när vi byter om kanske Magni knäpper min rock i stället för undersköterskan. Och jag kan vara med när man dukar upp instrument. Man måste vara prestigelös. Och vi försöker tänka väldigt sekventiellt, vad behöver vi först, vad behöver vi sedan, allt för att komma igång så fort som möjligt. Man hinner förbereda andra delar av operationen när det är ställtid, säger John Andersson.
Det nya arbetssättet har gjort att patienterna har kunnat få operation snabbare än tidigare, utan att det blivit mer stressigt för personalen.
– En del var rädda för det, men det har blivit precis tvärtom. Vi är måna om att alla ska få sin fikarast och ingen ska behöva springa. Det är viktigt med både lagarbete och en tydlig medicinsk ledning, säger Magni Gudmundsson.