På BUP i Skellefteå, precis som på södra Lapplands psykiatriska klinik i Lycksele, erbjuds psykiatriker ett jobb med både bredd och djup.
– På större orter kan det vara en mottagning per diagnos. Här får man med sig hela bredden av psykiatrin, säger Edward Ahlström, överläkare.
Det har gått 14 år sedan Anna-Sara Sorsén började som ST-läkare inom BUP i Skellefteå. Numera är hon förutom specialist i barn- och ungdomspsykiatri även överläkare på mottagningen. Att hon blivit kvar i alla år har flera orsaker.
– Att vara doktor är lite som att vara detektiv, man får söka efter ledtrådar tillsammans med barn och familjer. Att jag valt att arbeta just här beror på att det är en jättefin mottagning med bra stämning. Jag trivs väldigt bra med teamet och den lärande miljön.
Ana Rita Vieira Monteiro, barnpsykiatriker som bor i Lissabon, började mer nyligen på mottagningen.
– Jag gjorde min ST-utbildning inom BUP Stockholm men tvingades av privata skäl att återvända till Portugal. Av en händelse fick jag vetskap om Region Västerbottens satsning på distansarbete så jag kontaktade BUP och på den vägen är det. Nu har jag varit här i drygt 1,5 år.
Vi söker ST-läkare till BUP i Skellefteå. Klicka här för att läsa mer och ansöka (Sista ansökningsdag har passerat)
God stämning
Som fast anställd läkare på distans arbetar Rita både administrativt och med patienter.
– Jag kan inte ta allt förstås, digital vård passar inte alla. Men jag är till exempel en del av ätstörningsteamet som ansvarig läkare, deltar i länsövergripande konferenser och ska nu börja handleda AT-läkare på hela kliniken.
På frågan om hon kan rekommendera andra psykiatriker att söka säg till BUP i Skellefteå kommer svaret snabbt.
– Absolut, jobbet har överträffat mina förväntningar. Ett par gånger per termin är jag på plats i Västerbotten för att träffa de svåraste patienterna men även för att umgås med kollegor. Det är viktigt för att man ska bli en i gänget.
Anna-Sara intygar att det stämmer.
– Rita är en del av gruppen, trots att hon är så långt bort. Att ha en kollega på distans fungerar fint.
Anna-Sara lyfter fram att kliniken erbjuder goda utvecklingsmöjligheter.
–Jag jobbar som ansvarig läkare i könsidentitetsteamet. Att få utveckla den verksamheten är väldigt stimulerande.
En annan fördel är att verksamheten kräver både djup och bredd.
– Som barn- och ungdomspsykiater på en mindre mottagning behåller du bredden men har även möjligheten att fördjupa dig.
– Ja, säger Rita, det är en väl fungerande mottagning med god stämning där alla hjälps åt och har barnets bästa i fokus.
Psykiatriska kliniken Södra Lappland
Att Psykiatriska kliniken Södra Lappland har anammat vård på distans är ganska naturligt. Upptagningsområdet täcker ett område motsvarande hela Schweiz, mer än 40 procent av alla patientmöten är digitala. Här arbetar sedan fem år tillbaka Edward Ahlström, överläkare och specialist i psykiatri.
– Jag är på plats i Lycksele en vecka per månad, övrig tid jobbar jag på distans från Stockholm. Upptagningsområdet är så stort att en del patienter kan ha flera timmars resa till mottagningen. Att kunna erbjuda telemedicin med uppkoppling mot sjukstugorna och ha uppföljningar via mobilappen är ett bra komplement till fysiska möten.
Även Moa Dahlberg, ST-läkare sedan ett år tillbaka, är nöjd med sitt val av arbetsplats.
– Eftersom det är en allmänpsykiatrimottagning, kan det vara vitt och brett vad man träffar på. Ibland arbetar jag med årsuppföljningar, andra gånger möter jag patienter som är i mer akut läge. Det är en väldigt blandad verksamhet med stor variation.
Många möjligheter
Även utvecklingsmöjligheterna är goda. Edward berättar att man som specialist har egna ansvarsområden.
– Ökat ansvar ges i takt med att kunskaper och erfarenhet ökar. Jag ansvarar till exempel för ADHD och är medicinskt ledningsansvarig på kliniken.
Både Moa och Edward kan varmt rekommendera andra, både ST-läkare och erfarna psykiatriker, att söka sig till vuxenpsykiatrin i Södra Lappland i allmänhet och till mottagningen i Lycksele i synnerhet.
– Absolut. Jag tycker att det här är den bästa arbetsplats jag varit på. Inte för att jag har varit på så jättemånga, men jag trivs med att det är en mindre verksamhet där man känner varandra. Det gör det trevligare att jobba och man lär sig snabbt hur saker och ting går till. Jag får också mycket hjälp och upplever att jag blir lyssnad på om jag har något förslag, säger Moa.
Hon får medhåll av Edward som flikar in att den stora variationen av patienter med olika diagnoser och tillstånd är både roligt och lärorikt.
– Här får man se hela bredden av psykiatrin och vara doktor på riktigt.
Vi söker ST-läkare till BUP i Skellefteå. Klicka här för att läsa mer och ansöka (Sista ansökningsdag har passerat)