Arbetet är varierande, naturen är storslagen och du får snabbt nya vänner. Som specialist i allmänmedicin inom primärvården på Gotland är det lätt att trivas.
Anledningarna till att Kajsa Persson valde att göra både sin allmän- och specialisttjänstgöring på vårdcentralen Wisby söder är flera.
– Jag gillar att träffa patienter av alla slag. Och det får jag verkligen göra här. Dessutom är arbetet varierande. Jag rondar till exempel på ett boende och vi gör hembesök, säger hon.
Hon gillar också arbetssättet med ett åtta till fem-jobb och möjligheten att i viss mån styra sin kalender.
– Ibland får man höra att man som läkare inom primärvården sitter ensam på sin kammare, men det gör vi absolut inte här. Och det var kanske det som fick mig att inse att jag gillar allmänmedicin, säger Kajsa och berättar att hon trivs väldigt bra både med sin handledare och sina kollegor.
Kristoffer Lindberg, specialist i allmänmedicin, är Kajsas kollega och handledare. Om någon för fem år sedan, när han arbetade som läkare i Stockholm, hade sagt att han skulle arbeta som läkare på Gotland hade han blivit väldigt förvånad.
Men här är han idag, och även om han inte vågar gå så långt som att kalla sig gotlänning så har han och sambon köpt hus innanför murarna och stortrivs.
– Det är väldigt lätt att ha en smidig vardag med hög livskvalitet här. Avstånden är korta och det är nära hav och natur. Vi är en liten sjukvårdsorganisation och jobbar verkligen på att skapa en sammanhållning, säger han.
Jobba med oss. Klicka här för att se våra lediga tjänster
Bredd och verksamhetsutveckling
Kristoffer gillar den stora bredden som kommer med allmänmedicin och arbetet inom primärvården.
– Vi kan lösa nästan alla problem. Ibland behöver vi lite hjälp av någon sekundärvårdsläkare. Men det är vi som har huvudansvaret för våra patienter. Den grejen ger en stor känsla av meningsfullhet, säger han.
Känslan av meningsfullhet och helhetssynen på människan har varit tongivande för specialistläkare Hans Brandström. Under hela sin långa karriär har han brunnit för det preventiva arbetet och fått stort gehör för sina idéer.
– Jag har haft en enorm möjlighet att utveckla, inte bara mitt eget patientmöte, utan jag har kunnat vara med och lära upp kollegor. Det har varit en stor tillfredsställelse att få det utrymmet. Här kan du ganska snabbt få dina idéer prövade och verkställda i ledningssammanhang, säger han.
På Gotland finns totalt sex vårdcentraler, varav två bedrivs i privat regi och har avtal med Region Gotland. Beslutsvägarna är korta och samarbetet över verksamhetsområdena är gott. Region Gotland har som en av få regioner antagit en handlingsplan med riktvärde 1 100/läkare, och alla nyanställda specialister i egenregin får direkt en sådan lista.
gotland.se/ledigajobb