Läkarna Ann och Sarah har hittat hem hos Falck Hälsa och arbetsliv. I tvärprofessionella team gör de skillnad för folkhälsan på både individ- och organisationsnivå. Tack vare det flexibla arbetet är dessutom förutsättningarna för en god livsbalans stora.
Sarah arbetade tidigare som specialist inom allmänmedicin på en vårdcentral i Stockholm. Hon trivdes bra men var nyfiken på arbetssättet inom företagshälsovården.
– Jag ville arbeta mer förebyggande. Många av våra kroniska sjukdomar och cancersjukdomar påverkas av våra levnadsvanor och vi tillbringar en stor del av våra liv på arbetet, säger Sarah.
När hon för tre år sedan sökte sig till Falck Hälsa och arbetsliv hade hon en förhoppning om att få en bättre balans mellan fritid och arbete.
– Det har jag verkligen fått och kan idag påverka min arbetsdag mer, säger hon.
Givande teamarbete
En av de saker hon gillar mest med sitt arbete är det starka teamarbetet. Sarah arbetar på en av Falcks mottagningar i Stockholm och samarbetar bland annat med rehabsamordnare, företagssköterskor, psykologer, organisationskonsulter, arbetsmiljöingenjörer och fysioterapeuter. Tillsammans med arbetsgivare arbetar de kring individer, vilket hon tycker är roligt och utvecklande.
Arbetet på mottagningen beskriver Sarah som varierande, intressant och utmanande. Hon möter en blandning av tillstånd och många av dem, så som stressrelaterade symptom, psykisk ohälsa och beroendeproblematik, har hon tidigare erfarenhet av. Men hon möter också helt nya utmaningar.
– Vi gör till exempel lagstadgade medicinska hälsokontroller av individer som arbetar i riskfyllda yrken. Vi utbildar även chefer och arbetsledare och får på så sätt möjlighet att arbeta hälsofrämjande på gruppnivå, säger Sarah.
Kompetensutveckling på olika nivåer
Möjligheten att påverka individens mående men också folkhälsan i stort är något som även tilltalar Ann. Det är nu över 20 år sedan hon bytte akutsjukvård mot företagshälsovård.
Under åtta år gjorde hon en avstickare till Försäkringskassan men, som så många av sina kollegor, valde hon att återvända till Falck.
– Att så många gör som jag och återvänder till bolaget tror jag har att göra med, dels så klart att vi trivs och har roligt, men också samhällsnyttan som vi bidrar med, säger hon.
Hon upplever att det finns stort fokus på kompetensutveckling inom företaget. Förutom möjligheten att utbilda sig till specialist inom arbets- och miljömedicin är det möjligt att gå både interna och externa utbildningar.
Möjlighet till digitalt arbete
I rollen som företagsläkare arbetar Ann idag i det digitala teamet. Samtidigt som hon hjälper kunderna är hon med och utvecklar den digitala processen.
– Jag har tidigare arbetat uteslutande med fysiska besök, men det digitala arbetssättet fungerar mycket bättre än vad jag hade kunnat tro, säger Ann och berättar att hon upplever att både effektiviteten och kundnöjdheten är hög.
Utöver sina båda uppdrag arbetar Ann, liksom Sarah, med en bred palett av uppdrag som spänner från hälsoinventeringar och chefsutbildningar till arbetsplatsbesök och leverans till försäkringskunder. Tack vare de mångfacetterade uppdragen och de kompetenta och engagerade kollegorna är lärandet ständigt närvarande i det dagliga arbetet.
Som läkare på Falck arbetar du i en modern företagshälsovård både fysiskt och digitalt. Med 1 000 experter på närmare 100 enheter över hela landet är vi Sveriges mest kompetenta och kompletta leverantör av tjänster inom hälsa och arbetsliv.
I läkarrollen jobbar du konsultativt med stora rikstäckande bolag men också mot lokala kundföretag inom en mängd branscher samt privat och offentlig sektor. Det ger en intressant bredd på tjänsten samtidigt som du får en strukturerad arbetsdag med förutsättningar att planera din tid.
karriar.falcksverige.se