Angelica Loskog forskar på immunterapi mot cancer, ett område som röner stora framgångar.
– Jag hoppas att vi på några års sikt ska ha utfört en fas III-studie så att vi kan ansöka om godkänt läkemedel, och att det kommer ut på marknaden inom mindre än tio år, säger Angelica Loskog.
Professorn Angelica Loskog vid Uppsala universitet har arbetat med sin forskning i mer än 20 år.
– Vår immunstimulerande genterapi går ut på att man sätter in immunstimulerande mänskliga gener i tumören, så att immunförsvaret kommer dit och förstör cancertumören. Så det är som ett vaccin, men som man ger när sjukdomen redan är ett faktum. I ett annat forskningsprojekt tar vi t-celler från patienternas blod, förändrar dem genetiskt så att de känner igen tumörer och bli mer aggressiva, och injicerar dem sedan tillbaka till patienterna så att de kan angripa och döda tumörceller, säger hon.
Minskad tumörbörda
Angelica Loskogs forskning har blivit sponsrad av riskkapitalister och har ett samarbete med Baylor College of Medicine i Texas i USA, där man utförde en fas I/II-studie. Första studien gick ut på att ge immunterapin till patienter med cancer i bukspottkörteln. De fick samtidigt sin vanliga behandling med cellgifter.
– Vi har inte publicerat ännu men vi har sett partiella responser där patienten har minskat tumörbördan med mer än 30 procent och vissa fick tumören i schack. Det bildas en liten svans av patienter som lever lite längre, och det ser man inte ofta med cytostatika, säger Angelica Loskog.
En annan studie har pågått i Sverige på Akademiska sjukhuset och Karolinska sjukhuset där man ser liknande överlevnad.
”Vi hoppas att det här ska kunna nå i mål och bli en terapiform som man kan gå och köpa på apoteket.”
Fas III-studier
De färskaste studierna som hon arbetar med har lagt till ytterligare en sak: ”immune checkpoint inhibitors”, som 2018 års Nobelpris hyllade. Det går ut på att t-cellerna blir pigga igen trots att tumören försökt att hämma dem genom att skicka ut immundämpande signaler.
– Immunterapin ger massa t-celler, och det här ger en skjuts till hela systemet. Det är en studie som pågår, men jag kan redan nu säga att det ser spännande ut, säger Angelica Loskog.
Hon hoppas att den här kombinerade immunterapin kan låta cancerpatienter leva ännu längre genom att tumörerna hålls i schack, och planerar nu för storskaliga fas III-studier.
– Vi hoppas att det här ska kunna nå i mål och bli en terapiform som man kan gå och köpa på apoteket. Det är en ganska häftig tanke om en produkt man suttit och tänkt ut själv, säger Angelica Loskog.