Presentation
Psykiatrisk vård

Evidensbaserat arbete i rollen som psykiatriker på WeMind

Publicerad 23 november 2022
Foto: Lisa Jabar / AnnalisaFoto
Roger Johansson, specialistläkare i psykiatri på WeMinds mottagning i Göteborg. Foto: Lisa Jabar / AnnalisaFoto
Roger Johansson, specialistläkare i psykiatri på WeMinds mottagning i Göteborg. Foto: Lisa Jabar / AnnalisaFoto

På WeMind, Sveriges största privata leverantör av psykiatrisk vård, erbjuds psykiatriker ett tydligt avgränsat uppdrag med fullt fokus på patientmötet. WeMind karakteriseras av ett strukturerat och evidensbaserat arbetssätt, decentraliserat ledarskap, korta beslutsvägar och kontinuerliga uppföljningar av behandlingsresultaten.

– Som psykiatriker på WeMind har jag ett tydligt avgränsat uppdrag med patientmötet i fokus, och lägger mindre än en timme per vecka på behandlingskonferenser. I den offentliga psykiatrin träffade jag betydligt färre patienter och fick lägga mer tid på behandlingskonferenser, säger Roger Johansson, specialistläkare i psykiatri på WeMinds mottagning i Göteborg.

Utfall av samtliga behandlingar
WeMind drivs utifrån visionen att förbättra den psykiatriska vården. En faktor som utmärker WeMinds verksamhet är därför att mottagningarna kontinuerligt följer upp behandlingsresultatens effekt. De mäter utfall av såväl läkemedelsbehandling som psykologisk behandling, vilket stärker evidensen och kvaliteten.
– Det ger oss möjlighet att jämföra olika mottagningar och behandlingsalternativ. Vi kan även göra jämförelser på behandlarnivå och kan i slutänden erbjuda varje patient det behandlingsalternativ som enligt evidensen ger bäst resultat, säger Roger Johansson.

Jobba som läkare hos oss. Klicka här för att läsa mer och se våra lediga tjänster

Korta beslutsvägar
En faktor som han uppskattar med WeMind är det decentraliserade ledarskapet, vilket ger korta beslutsvägar.
– Som medarbetare på WeMind blir jag väl omhändertagen. Jag erbjuds bland annat kontinuerlig kompetensutveckling. Jag uppskattar också att WeMind är en platt organisation. Om jag eller någon av mina kollegor har ett förbättringsförslag så kan vi ofta testa det direkt, säger Roger Johansson.
Många ST-läkare i allmänmedicin väljer att göra sin randutbildning i psykiatri hos WeMind. För mer än 70 procent av ST-läkarna i Göteborgsregionen är WeMinds mottagning förstahandsvalet när det gäller just psykiatrisk randutbildning.
– Vi arbetar i team och har stor respekt för varandras kompetens. Om en psykiatriker bedömer att en patient är i behov av psykologisk behandling behöver jag inte argumentera för min sak. Detsamma gäller om en psykolog bedömer att en patient är i behov av läkemedelsbehandling, säger Roger Johansson.

WeMind

WeMind är en av Sveriges största privata leverantörer av psykiatrisk vård. Idag ansvarar WeMind för delar av öppenvårdspsykiatrin i tre regioner: Västra Götaland, Region Stockholm och Region Skåne. WeMind har sammanlagt 13 mottagningar med 350 anställda.

wemind.se