Presentation
Region Gävleborg Kvinnosjukvården

Individuell utveckling i trygg miljö

Publicerad 25 april 2025
Foto: Alexander Lindström
Per Normann, Raia Al-Taie, Emma Persson och Emma Isberg arbetar inom kvinnosjukvården i Gävleborg. Foto: Alexander Lindström
Per Normann, Raia Al-Taie, Emma Persson och Emma Isberg arbetar inom kvinnosjukvården i Gävleborg. Foto: Alexander Lindström

Läkarna inom kvinnosjukvården i Region Gävleborg får bredd och möjlighet till individuell utveckling. Dessutom är de en del av en varm gemenskap.
– Det är en väldigt fin stämning här. Alla stöttar, inkluderar och undervisar varandra, säger Emma Isberg.

Första gången läkaren Emma Isberg upptäckte hur trevliga kollegorna på kvinnokliniken är, var när hon fastnade i en hiss. Med sig i den stillastående hissen hade hon en av klinikens överläkare.
– Där och då fick jag undervisning i handläggning av akuta bukbesvär under graviditet, säger Emma som flyttade från Stockholm till Gävle för att göra sin allmäntjänstgöring.
I dag, nio år senare, är hon specialistläkare på kvinnokliniken och känslan är densamma. I personalrummet finns det både riktigt kaffe och lyhörda kollegor.
– Det är en väldigt fin stämning här. Alla stöttar, inkluderar och undervisar varandra. Inom vår specialitet händer det ibland väldigt tunga saker och då är det ovärderligt med ett starkt och tryggt nätverk, säger Emma och berättar att den goda stämningen genomsyrar samtliga yrkesgrupper på kliniken.
Arbetet är varierat och brett. Läkarna alternerar mellan gynekologi och obstetrik.
– Det är möjligt att göra många olika saker. Vi har ganska avancerad obstetrik och även neonatalvård. Inom gynekologin utför vi flera olika operationer och för ett år sedan introducerades robotkirurgi. Klinikens storlek gör att vi behöver ha den här bredden och som läkare behåller du din kompetens inom både obstetrik och gynekologi.

Egna intresseområden
Utöver bredden som läkarna får finns det stora möjligheter att utvecklas inom egna intresseområden. För Emmas del har det inneburit att hon i dag forskar på halvtid.
– Under slutet av min ST började jag undersöka möjligheten att registrera mig som doktorand och jag fick jättefint stöd från mina chefer. Dessutom finns det goda möjligheter att få forskningsmedel i Region Gävleborg, säger Emma som forskar om endometrios.
Möjligheten att fördjupa sig är något som också hennes kollega, Emma Persson, har tagit fasta på. Emma Persson bestämde sig för att bli läkare redan när hon var barn och allt gick som planerat – förutom på en punkt.
– Jag ville bli barnläkare men när jag gjorde min praktik på en barnavdelning så tyckte jag inte att det var något för mig. Sedan var det faktiskt en hel del olika saker som jag inte tyckte var så stimulerande tills jag kom till gyn, säger hon.
På kvinnokliniken i Gävle har hon valt att fördjupa sig inom gynekologi och onkologi.
– Vi har fantastiska patienter och en jättestimulerande patientgrupp. Som läkare kan du göra mycket själv. Ultraljud, internmedicin och operationer – du får den bästa blandningen av allt, säger hon och berättar att hon inom gynonkologin dessutom får möjlighet att följa sina patienter under en längre tid.
Förutom möjligheten att utvecklas inom egna intresseområden får medarbetarna inom regionens kvinnosjukvård också möjlighet att utveckla verksamheten. Läkarna erbjuds tidigt ansvarsområden och får möjlighet att påverka olika flöden.

En fungerande vardag
På sjukhuset i Gävle roterar Emma Persson, till skillnad från sina kollegor, endast inom gynekologin. Möjligheten att styra arbetet utifrån medarbetarnas olika intressen och livssituationer är något som både Emma Persson och Emma Isberg uppskattar.
– Våra olikheter tas till vara på, säger Emma Persson.
Dessutom finns det möjlighet till individuell schemaläggning.
– Många som har små barn tar ut löpande jourkomp. Det går att få ett anpassat schema som passar din livssituation, säger Emma Isberg.
Ytterligare något som bidrar till en rik och välfungerande vardag är Gävle som stad.
– Gävle är Sveriges mest optimalt placerade stad. Det är nära till Stockholm, det är nära till Norrland, du kan ta dig med tåg till olika ställen och du har havet. Gävle är en lagom stor stad och du tar dig lätt runt på cykel, säger Emma Persson.

Kvinnosjukvården i Gävleborg

Kvinnosjukvården i Gävleborg är uppdelad på två orter: Gävle och Hudiksvall. Slutenvården består av förlossning, BB och gynekologisk slutenvård. Öppenvården innefattar gynekologisk mottagning, ultraljudsmottagningar och specialistmödravård.
Läkargruppen består av cirka 35 ST-läkare, specialister och överläkare.
Vi bryr oss om dig som medarbetare och erbjuder förmåner som skapar trygghet, hälsa och utveckling – oavsett var du befinner dig i livet.
regiongavleborg.se